Ander Onderwerp
Over het ontstaan van de serie
Toen ik in 2020 tijdens de pandemie ineens veel tijd tot mijn beschikking had, ging ik mij weer eens verdiepen in de taalmethodes voor het NT2-onderwijs. Ik had al een tijdje geen lessen meer gegeven en was benieuwd of het taalaanbod inmiddels verrijkt zou zijn met onderwerpen die minder voor de hand liggen of ongemakkelijk zijn.
Natuurlijk zijn er in de loop van de jaren veel goede en bruikbare taalboeken voor NT2-leerders verschenen, maar toch miste ik iets in al die boeken. Het viel me op dat ik nauwelijks iets kon vinden over onderwerpen als bijvoorbeeld vloeken en schelden, seksualiteit en psychische aandoeningen. Ik besloot om zelf te gaan schrijven over dit soort onderwerpen en een serie lesboeken te ontwikkelen die dit hiaat zouden kunnen opvullen.
Waaruit bestaat de serie en hoe kun je de boeken gebruiken?
De serie Ander Onderwerp bestaat uit vier lesboeken voor anderstaligen over ongemakkelijke thema’s en taboeonderwerpen in het NT2-onderwijs.
Het eerste deel gaat over taboes in het algemeen, zoals laaggeletterdheid, het hebben van schulden en een hekel hebben aan je kind(eren) en er is een gedeelte in het boek dat gaat over vloeken en schelden.
Deel 2 gaat over liefde en relaties. Je vindt er onderwerpen als gedoe rond scheiding, vreemdgaan, verliefd op de werkvloer en ongewenste kinderloosheid.
Het derde deel gaat over seksualiteit. Er staat onder andere in welke termen er gebruikt worden op dit gebied, cultuur rond zoenen, nog maagd zijn, lhbti en porno.
Het laatste deel behandelt de thema’s verslaving, psychische aandoeningen en de dood.
De lesboeken zijn volledig op maat te gebruiken: je vindt er lessen in voor de nog beginnende taalleerder, voor mensen die al gevorderd zijn en voor mensen met alle taalniveaus daar tussenin. De boeken zijn goed te gebruiken in de NT2taallessen. De docent kan, eventueel in overleg met de cursisten onderwerpen en lessen kiezen die geschikt zijn. Cursisten kunnen thuis zelf lessen uit het boek maken die niet in de les behandeld worden. Dat maakt de boeken tevens heel geschikt voor zelfstudie.
Podcast “hoe ga je dan om met taboeonderwerpen in de les?
Al meer dan 25 jaar is Peter Schoenarts actief in de wereld van het Nederlandse les aan anderstaligen in Leuven, New York en Jakarta, was projectleider Nederlands als vreemde taal bij de Taalunie en werkte mee aan een groot aantal publicaties voor mensen die Nederlands leren. De podcasts die Peter maakt bevatten didactische tips en inspiratie voor iedereen die les geeft aan anderstaligen.
In podcast #23 heeft Peter aandacht besteed aan het onderwerp “Hoe ga je om met taboe-onderwerpen in de les?”
Gastlessen
Het kan zijn, dat je als docent moeite hebt om een les of lessen uit het boek te gebruiken of het lijkt je gewoon leuk om mij in te huren als gastdocent. Je kunt me dan benaderen voor het geven van een gastles, waarbij we in overleg een of twee lessen kunnen kiezen die ik kan verzorgen in je cursus NT2. Ik zou het erg leuk vinden als je gebruik wilt maken van mijn aanbod!